Skogen

Han skapar Sveriges första kolkredit från skog – får dubbla intäkter

Ola Strivall. Foto: pressbilder.

Skogsägaren Ola Strivall i Nordanstig i Hälsingland blir först i Sverige med att sälja internationellt certifierade kolkrediter från sin skog. Affären sker genom Treebulas nya plattform där skogsägare kan få betalt både för virket och den koldioxid som skogen binder. "Det skapar väldigt fina möjligheter för varje skogsägare", säger Per Hedberg, vd på Treebula till Impact Loop.

Redaktör och reporter

Impact Loop rapporterade nyligen om att Sveriges första krediter för biodiversitet har sålts. Nu har turen kommit till koldioxid. Så hur går det till?

Jo, att sälja virke från sin skog har länge varit en självklarhet för svenska skogsägare. Men nu öppnas möjligheten att även få betalt för den klimatnytta som skogen gör.

Genom en ny plattform från teknikbolaget Treebula kan skogsägare identifiera potentialen för kolkrediter i sin skog, skapa kolprojekt och tjäna kolkrediter som sedan kan säljas  till företag som vill kompensera för sina utsläpp.

Plantering ger nya intäkte

"Jag skapar klimatnytta, tjänar pengar på koldioxiden och har dessutom potential att få intäkter från virket när det är dags att avverka", säger skogsägaren Ola Strivall.

Han kommer bland annat att plantera björk på gammal betesmark. Den koldioxid som träden binder kan sedan säljas som kolkrediter tack vare det estländska företaget Ecobase.

De använder sig av det certifieringsorganet Verra där de har klarat alla stegen som krävs för att öppna ett projektregister och skapa kolprojekt. Enligt egen uppgift har Ecobase hjälpt skogsägare i 24 länder att skapa kolprojekt på över 200 000 hektar.

Siktar på global marknad

Treebula, som tidigare främst sysslat med virkeshandel, har nu utvecklat en teknisk plattform med satellitövervakning för att möjliggöra kolprojekt i svensk skog och spåra kolkrediter.

"Kolkrediter kan komma att bli en enorm och global marknad, väl i paritet med gas och olja. Dessutom kan det bli en extra intäktskälla för skogsägare", säger Per Hedberg, vd för Treebula och fortsätter:

"Det skapar väldigt fina möjligheter för varje skogsägare att optimera sin egen skog efter tycker och smak – och tjäna pengar"

Enligt Treebula är målet att göra det lika enkelt för skogsägare att sälja kolkrediter som att sälja virke. Genom bolagets digitala skogsbruksplan kan skogsägare se om deras mark har potential för kolkrediter.

Skogens nya krediter

Kolkrediter: Dessa representerar en viss mängd koldioxid som har avlägsnats från atmosfären eller vars utsläpp har undvikits genom specifika åtgärder. Inom skogsbruket kan kolkrediter genereras genom aktiviteter som ökar skogens förmåga att binda kol, exempelvis genom att plantera nya träd eller förbättra skogsskötseln för att främja tillväxt. Företag eller individer kan köpa dessa krediter för att kompensera för sina egna koldioxidutsläpp.

Biodiversitetskrediter: Dessa fokuserar på att bevara och främja biologisk mångfald i skogsekosystem. Krediterna skapas när skogsägare genomför åtgärder som gynnar den biologiska mångfalden, såsom att skydda områden med höga naturvärden, restaurera degraderade skogar eller tillämpa skogsskötselmetoder som främjar variation i trädslag och strukturer.

Läs mer om:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.