Advokatbyråns take away-berg gav idén – nu skalar hennes Panter upp
Med en gnagande idé och järnkoll på de kommande EU-lagarna valde Clara Lidberg att hoppa från en trygg statlig tjänstemannatillvaro för att satsa helhjärtat på entreprenörslivet. Efter slitiga år tycks det äntligen vara dags för utdelning för hennes återanvändbara förpackningsbolag.
Impact Loop rapporterade nyligen om de allt tuffare EU-lagarna som omgärdar engångsförpackningar i plast. Under de kommande åren blir det bland annat krav på att alla serveringsställen ska kunna erbjuda flergångsförpackningar som kunderna kan låna i ett rotationssystem. Panter erbjuder just detta.
Att det blev så är ingen slump. Clara Lidberg hade nämligen haft idén i tio års tid när hon drog igång bolaget 2022.
Insikten drabbade henne när hon jobbade som miljöjurist på en stor advokatbyrå. Hon såg svart på vitt hur kontorets gemensamma pentry svämmade över av flottiga take away-förpackningar i plast. En välbekant fråga formulerades i huvudet: ”det måste finnas en bättre lösning?”
Därefter jobbade hon på finansdepartementet, bland annat med den kritiserade plastpåseskatten. Där insåg hon att idén faktiskt kunde bli verklighet.
”Jag såg att det fanns ett gediget EU-direktiv i botten, att lagstiftningen var större än plastpåsar och att bland annat take away-förpackningar skulle stå på tur för reglering. Så när jag slutade 2021 visste jag precis vad jag skulle göra,” säger Clara Lidberg.
Första iterationen hette TINT, och var en förkortning av ”There is no time to waste”. Snart bytte bolaget namn till Panter och har i dag knutit till sig aktörer som Ica, OKQ8, Wayne’s Coffee och 7-Eleven.
Det går till så att kunden scannar förpackningens QR-kod och lånar hem den, precis som på ett bibliotek. Varje förpackning är uppkopplad och kan spåras. Och i likhet med lån på bibblan är det gratis – om man lämnar tillbaka i tid på ett anslutet serveringsställe.
”Det värsta som kan hända är att du glömmer och debiteras 100 kronor. Och då har du köpt en mugg eller matlåda som håller för att diskas hundratals gånger. Hittills har vi en returgrad på 99 procent, så det har inte varit ett problem.”
Anstormning av kunder
Lagen som trädde i kraft 1 januari 2024 omfattar serveringsställen med mer än 150 take-awayportioner eller drycker per dag. Efter första kvartalet med den nya lagen kan Panter konstatera att antalet kunder gått från 30 till 800.
”Vi är ett techbolag, men det är mycket praktiskt som ska hanteras. Vi ska se till att det finns rätt antal muggar och matlådor ute, samtidigt som vi ska utbilda personal, skapa skyltar och sköta kontakten med slutkunderna. Vi visste ärligt talat inte att det skulle gå att skala upp på det här sättet,” säger Clara Lidberg.
Till en början ägde Panter även de fysiska förpackningarna och sourcade från svenska leverantörer. Snart insåg man att det innebar begränsningar. I dag jobbar Panter med en SaaS-modell i tätt samarbete med Tingstad, som är Sveriges största grossist för – ja just det, engångsförpackningar.
”Tingstad hörde av sig eftersom de insåg att de måste bredda sitt utbud − snabbt. Därför blev det en perfekt matchning där vi erbjuder den tekniska plattformen, medan de hanterar alla förpackningar. Dessutom har många företag redan Tingstad som leverantör, så det blev väldigt smidigt för kunderna. De har dessutom 100 säljare som kan sälja in hela konceptet, medan vi har en. Vi hade aldrig kunnat expandera så här snabbt utan väldigt mycket kapital.”
Just denna gynnsamma samverkan är ett av Clara Lidbergs viktigaste tips till startup-entreprenörer.
”Jag ser det som det bästa sättet för en startup att växa snabbt. Kroka arm med en stor aktör som har ett problem, så kan ni skapa en fin symbiosrelation.”
Hur ser potentialen ut i andra länder?
”Det här är bara början på en stor förändring inom förpackningsindustrin. Med PPWR-förordningen kommer alla EU-länder så småningom behöva erbjuda den här typen av lösningar, och liknande förslag finns både i Asien och flera delstater i USA.”
Beteendeförändringar tar tid
Clara Lidberg är fullt medveten om att ett rotationssystem inte nödvändigtvis används flitigt bara för att det existerar. Hittills har serveringsställena fortfarande fått dela ut andra engångsartiklar – de måste bara kunna erbjuda flergångsförpackningar.
”Det har väl varit svagheten hittills, och det har man sett i exempelvis Nederländerna och Tyskland som ligger ett år före Sverige i implementering. Där kommer det med största sannolikhet en ny skatt på engångsartiklar. Vi visste från början att det skulle ta tid för användandet att komma igång.”
Det låter som en fördel att vara jurist i den här branschen?
”Verkligen. Ändå fick jag lägga en veckas arbete bara för att sätta mig in i PPWR-förordningen och den omfattande lagstiftningen som kommer. Jag vet också att det inte händer särskilt mycket på en marknad innan det finns lagstiftning på plats, så vi planerar att gå in i fler länder så fort lagarna implementeras.”
Clara Lidberg menar att Panters siffror hittills inte är särskilt intressanta. 2023 handlade mest om en pilotfas med 30 kunder, samt finansiering från bland annat Energimyndigheten. Det är under 2024 det brakar loss på allvar.
”Vi jobbar med en seedrunda nu som är klar till två tredjedelar. Jag tror mycket på att få in ägare från industrin som kan och vill bidra till lösningen.”
Var har varit svårast med resan hittills?
”Jag har ju jobbat som tjänsteman och jurist tidigare, så jag har aldrig byggt bolag. Jag har fått lära mig en helt ny värld, och det har jag fått göra springandes. Det är svårt att anställa rätt personer, och att snabbt behöva fatta stora beslut som kan innebära ett vägval. Samtidigt som man bygger och skalar behöver man också ta in kapital, vilket tar otroligt mycket tid. Det är något jag inte riktigt tänkte in i tidskalkylen, att man får jobba 200 procent istället för 150 procent. Men det är otroligt kul! Jag skulle inte vilja gå tillbaka.”
Känner du att du lärt dig navigera i startup-världen?
”Ja, och jag har insett att jag är en person som behöver lite större svängrum. Det är kul att sitta i förarsätet. Men det gäller också att ha lite magkänsla – det finns fler lycksökare här än i andra branscher. Vissa tror att det finns snabba pengar utan att jobba hårt,” säger hon och fortsätter på samma spår:
”Det är inte bara breathworks och gröna smoothies att vara entreprenör. Det kanske kommer så småningom, men fram till dess är det här det mest slitiga jobbet man kan ha. Det är lätt att dras med av framgångshistorierna om hur de mest lyckade entreprenörerna fokuserar på meditation, hälsa och tacksamhet. Det kan ge en felaktig bild av hur det är när man faktiskt bygger upp bolaget. I dag är det lätt att tro att allt är enkelt och går snabbt. Så är det sällan i verkligheten,” avslutar Clara Lidberg.
Fortsätt läsa – kom in i loopen!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Fortsätt läsa – kom in i loopen!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups