Mobility-veteranen: Hetaste trenderna just nu – och faktorn som kan stjälpa bolaget
Med ansökningar från över 1 000 startups från 50 länder har MobilityXlab vuxit till en central hubb för innovation inom mobilitetssektorn. Elektromobilitet och energisystem dominerar trenderna, tillsammans med AI och hållbara material. "Det finns en väldig energi och vilja att ta tekniken framåt", säger Katarina Brud, chef för MobilityXlab.
På Lindholmen Science Park i Göteborg har MobilityXlab sedan 2017 fungerat som en brygga mellan innovativa startups och etablerade industriaktörer. Som en icke-vinstdrivande plattform har de faciliterat över 100 projekt, varav flera lett till kommersiella kontrakt.
"Vi är gränssnittet mellan startups och industrin. Vårt mål är att skapa global innovation genom att arbeta tillsammans. Föreställ dig en framtid utan trafikolyckor, självkörande bilar och nollutsläpp – en värld där barnens skratt hörs i bakgrunden. För att nå dit behöver vi agera snabbare och tillsammans", säger Katarina Brud, chef för MobilityXlab.
För att proaktivt möta industrins behov genomför MobilityXlab så kallade "omvänd pitch"-sessioner där partners presenterar sina utmaningar, gap och behov för startups.
"Vi sätter också breda fokusområden för att kunna fånga upp även det de inte vet att de vill ha", förklarar Katarina Brud.
Hållbara material intressant
Just nu finns det enligt Katarina Brud flera starka trender inom mobilitetsinnovation. Elektromobilitet och energisystem fortsätter att dominera, tillsammans med autonoma möjliggörare som stöttar självkörande teknik. Anslutna tjänster, som inkluderar VR, AI och informationsunderhållning, är ett annat hett område.
"Tittar man på hållbarhetssidan växer intresset för hållbara material, cirkulära processer och transparens i leverantörskedjan", säger Katarina Brud.
Framgången bygger mycket på samarbetet mellan startups och industripartners. MobilityXlab erbjuder en miljö där nya idéer snabbt kan testas och utvärderas i verkliga förhållanden. Det har visat sig vara särskilt värdefullt för både startups som söker validering av sina koncept och för etablerade företag som vill hålla sig i framkant av innovationen.
"För sju år sedan var det ett skifte. Vissa företag insåg att de inte kunde utveckla allt internt längre. Våra partnerföretag har arbetat internt för att skapa processer där de kan samarbeta och ta till sig innovation utifrån. Det är en jättestor skillnad", säger Katarina Brud.
Tajming och team viktigt
Men ett innovativt projekt räcker inte – teamet bakom måste också fungera.
"Vi ser svinbra innovationer, men ibland fungerar teamet inte. Tajming är också en nyckel. Industrin måste vara redo, och det måste finnas ett fönster av möjligheter", menar Katarina Brud.
Den systematiska approach som MobilityXlab har utvecklat har visat sig särskilt värdefull i den snabbt föränderliga mobilitetssektor, menar hon. Flera av samarbetena har resulterat i konkreta produkter och tjänster som nu finns på marknaden.
Plattformen har också sett ett ökat internationellt intresse. Startups från hela världen söker sig till Göteborg för att ta del av det unika ekosystemet som byggts upp. Med partners som Magna och Zenseact vill MobilityXlab fortsätta att expandera sin roll som katalysator för framtidens mobilitetslösningar. Och enligt Katarina Brud märks inte särskilt mycket av det osäkra marknadsläget.
"Det finns en väldig energi och vilja att ta tekniken framåt. Det är en fantastisk känsla här i Göteborg, en verklig buzz av framtidstro och innovation."
Fortsätt läsa – kom in i loopen!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Fortsätt läsa – kom in i loopen!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups