EXKLUSIV INTERVJU

Hon letar efter SaaS-bolag med klimatfokus – har 3,5 miljarder att investera: "Skitkul"

Sara Resvik, ansvarig för Norden på riskkapitalbolaget Endeit. Foto: pressbild.

Sara Resvik lämnade svenska Backing Minds för att ratta det nederländska riskkapitalbolaget Endeit Capital i Norden. Nu ska de bredda sin portfölj av europeiska mjukvarubolag och satsa mer på klimatet.<br><br>"Våra finansiärer vill se samma avkastning från klimatbolag som ett SaaS-bolag, så det behöver vi bevisa", säger hon i en intervju med Impact Loop och berättar mer om:<br><br> → Vad hon letar efter<br> → Summor de investerar<br> → Bytet från Backing Minds till Endeit<br>

Reporter

Mjukvara och SaaS-bolag (software as a service) är en bransch som lockat stora mängder riskkapital de senaste åren. Men nu får nischen stark konkurrens av impact och klimatbolag – och en hel del investerare inom mjukvara svänger nu om för att leta bolag som vill göra världen bättre.

Sara Resvik har de senaste åren varit vd för riskkapitalbolaget Backing Minds, det svenska riskkapitalbolag som är grundat av Sara Wimmercranz och Susanne Najafi. Nu har hon precis tillträtt som ansvarig för nordiska investeringar på ett annat investeringsbolag – holländska Endeit (uttalas "Endajt"). Traditionellt har en stor del av bolagets investeringar gått till just mjukvara och SaaS-bolag inom B2B-segmentet. Fintech och framtidens jobb har också varit viktiga teman.

Men på senare tid har klimatteknologi klättrat allt högre på den nederländska tapeten – och det är där Sara Resvik kommer in i bilden. Utöver att representera Norden står det klart att hon har ytterligare ett ansvar:

"Min roll handlar om att stärka oss på klimatdelen för hela investeringsportföljen", säger hon till Impact Loop efter att ha blivit varm i kläderna på det nya jobbet.

Mycket kvar att investera

Investeringsarbetet kretsar kring Endeits tredje fond på sammanlagt 3,5 miljarder kronor, där pengarna kommer främst från institutionella investerare och family offices. Man har även samlat 15 tidigare entreprenörer som har backats av Endeit, gjort sin exit − och vill fortsätta främja andra portföljbolag på en liknande resa.

Enligt Sara Resvik finns det en stor andel kvar att investera.

"Vi letar efter bra bolag i tillväxtfas där vi kan investera mellan 50-200 miljoner kronor. Alla resterande investeringar från nuvarande fond – runt 10 stycken – ska genomföras inom två år, därefter löper fondperioden ytterligare fem år. Vi har ett högt tempo och har stängt två investeringar bara sedan jag kom in i bolaget."

Ni kommer från mjukvaruhållet och ska satsa mer på klimatlösningar. Kan man tänka sig att de nordiska klimatdatabolagen är intressanta?

"Verkligen. Jag tittar mycket på dataplattformar inom klimat, energieffektivisering och proptech. Även gränssnittet mellan fintech och klimat är högintressant. 60 procent av all klimatteknik handlar om tung industri och hårdvara − det är inte det vi letar efter. Självklart kan det finnas en hårdvarukomponent, men själva smartheten ska finnas i mjukvaran."

Det handlar även om skalbarhet förstås?

"Så är det, riskkapital kräver avkastning på ett effektivt sätt. Det är den ständiga utmaningen som investerare. Våra finansiärer vill se samma avkastning från klimatbolag som ett SaaS-bolag, så det behöver vi bevisa. Jag är övertygad om att vi kan hitta den ekvationen. Men det är fortfarande tidiga dagar."

Återkomst till större rundor

Sara Resvik kommer tidigare från en liknande roll på Industrifonden innan hon tog över rodret på Backing Minds. Nu får hon åter jobba med lite större bolag – och med ett europeiskt perspektiv.

"Norden är fantastiskt − vi har ett tajt ekosystem, hög innovationsnivå och en bjussig kultur. Men att jobba med ett tydligare europeiskt fokus kittlade. Jag var sugen på att jobba mer internationellt, med senare stadier, större belopp och bolag som är mer mogna i sin utveckling. Det är skitkul."

Blir det lite först till kvarn? Det är ju inte självklart att du hittar några bolag just i Norden?

"Vi är inte begränsade i våra mandat − jag kan investera utanför Norden och har redan kollat djupt på investeringar i Storbritannien och Tyskland. Ofta träffar och analyserar man ett bolag i Sverige, men så hittar teamet en europeisk konkurrent som har bättre förutsättningar. Och finns det inte bolag i rätt fas i geografin man ansvarar för, så kollar vi någon annanstans."

Sara Resvik välkomnar heta diskussioner.

"Jag arbetar med holländare och tyskar. De säger vad de tycker, vilket är precis som det ska vara. Vi jobbar med hög risk, och då behöver vi ha spänstiga samtal."

Hur långt har du kommit?

"Jag har inte gjort min första investering än, men dealflowet (inflödet av investeringscase, Impact Loops anmärkning) är starkare än på länge just nu. Förhoppningsvis kan vi landa en nordisk investering redan innan jul."

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.