USA-VALET

Hundratals investerare går samman: "Vi vill ha Kamala!"

Donald Trump, Paypal-grundaren Peter Thiel som tidigare backat Trumps kampanj med pengar, Leslie Feinzaig som startat VCs for Kamala och Kamala Harris. Foto: AP/TT/pressbilder.

Efter att flera inflytelserika amerikanska riskkapitalister gått ut med att de stöttar Donald Trump kommer nu ett motdrag. Under uppropet “VCs for Kamala” samlas hundratals investerare, många inom impact, för att stötta Kamala Harris.

Redaktör och reporter

I ett USA där i stort sett allt just nu handlar om presidentvalet så drar riskkapitalisterna åt olika håll. Flera inflytelserika profiler har meddelat att de kommer att stödja Trump och bland dessa finns flera medlemmar från den så kallade "Paypal-maffian", en grupp tidigare Paypal-anställda med Peter Thiel i spetsen.

Med tre månader kvar till det amerikanska valet har en annan duo med stort inflytande skapat rubriker med sitt uttalade stöd för den förre presidenten. I juli avslöjade CNBC att Marc Andreessen och Ben Horowitz, två inflytelserika personer på deras riskkapitalföretag Andreessen Horowitz, har meddelat sina anställda att de planerar att göra betydande donationer till politiska aktionskommittéer som stödjer Donald Trumps presidentkampanj.

Motreaktioner inom branschen

Men det långt ifrån hela sanningen att alla riskkapitalister i USA är Trump-supportrar. Motreaktionerna från delar av branschen har varit skarpa de senaste veckorna.

En som aktivt kampanjar för motkandidaten Kamala Harris är Leslie Feinzaig, grundare av Graham & Walker Venture Fund, en riskkapitalfond med fokus på att investera i teknikföretag grundade och ledda av kvinnor. Fonden, tidigare känd som Female Founders Alliance, jobbar för att främja en mer inkluderande och diversifierad tech-industri.

Initiativet "VCs for Kamala"

Leslie Feinzaig startade för en vecka sedan initiativet "VCs for Kamala," som nu har undertecknats av 586 investerare. Bland dessa finns många som investerar tungt i impact, såsom SJF Ventures, Lowercarbon Capital och Impact Science Ventures.

Initiativet började med en tweet i affekt, efter att Marc Andreessen och Ben Horowitz stöd för Trump blev känt, där Feinzaig skrev: "Gonna start 'VCs for Democracy. Who's in?". Detta har vuxit till en kampanj som nu sprids snabbt på LinkedIn.

“Jag känner mig frustrerad, precis som många av er, över den växande känslan av att riskkapitalet och alla mina kollegor går åt MAGA-hållet, och jag kände bara att de inte talade för mig. Jag kände att jag ville göra min röst hörd. Och viktigare, jag kände att de mest högljudda rösterna inte talade till de hundratals grundare som jag pratar med varje månad”, skrev Leslie Feinzaig på X (före detta Twitter) när hon utvecklade sitt första korta inlägg (Impact Loops översättning).

Kampanjen har inte bara fått investerare att skriva på en lista på nätet utan också samlat in pengar till kampanjen. Under ett timslångt Zoom-möte i onsdags samlade gruppen in 150 000 dollar till Kamala Harris kampanj, med 600 deltagare som deltog i mötet.

Klarna-toppen varnar för Trump

Det finns även en svensk koppling till motståndet mot de Trump-supportande investerarna. Så sent som i måndags publicerade Klarnas ordförande Michael Moritz en debattartikel i Financial Times där han kritiserade Trumps anhängare.

Rubriken i artikeln är tydlig: "Silicon Valleys Trump-anhängare gör ett stort misstag." Michael Moritz fokuserar inte särskilt mycket på sakfrågorna inom den ekonomiska politiken utan varnar främst för risken att mäktiga individer i techvärlden stödjer auktoritära ledare som Trump och tror felaktigt att de kan kontrollera honom.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.