Techarenan

Impact-profilerna: Här är de viktigaste frågorna just nu – och det är mitt fokus 2025

Foton: Camilla Bergman och Christian von Essen, Impact Loop.

Från att ta hand om avfall till sociala frågor – när impact-profilerna får tycka till är önskemålen om de viktigaste impact-frågorna många. Impact Loop högg ett gäng av dem på Techarena Zero – som pågår just nu.

Patricia Jumi: "Avfallsfrågan och cirkularitet är viktigast just nu"

Patricia Jumi, managing director och medgrundare, GrowthAfrica: 

Vilken är den viktigaste impact-frågan just nu?

“Avfalls- och cirkularitetsfrågan. Hur får vi folk involverade så att alla förstår att miljön och planeten är allas ansvar, inte bara regeringens?”

Vad är fokus för dig 2025?

“Att uppmuntra fler entreprenörer till att lösa några av de viktigaste cirkularitets-utmaningarna. Och att få fler unga personer i Afrika att på sina egna sätt – men också med hjälp av cirkulära principer – lösa samma sak.”

Stephanie Darvill: "Behöver fokusera på våra mänskliga färdigheter"

Stephanie Darvill, eventarrangör och professionell wingwoman, Tjena: 

Vilken är den viktigaste impact-frågan just nu?

"Socialt entreprenörskap. Tillräckligt många inser inte hur viktigt det är att fokusera på och vi kommer inte att se resultatet eller effekterna av det på många år om vi inte börjar jobba med det nu."

Vad är fokus för dig 2025?

"Jag kommer att fokusera på att skala upp min verksamhet inom föreläsningar och specifikt tala mer om hur vi behöver optimera för livslångt lärande, vad vi behöver lära oss och hur vi kontinuerligt kan vidareutveckla oss själva. För att bygga framtiden behöver vi fokusera på våra mänskliga färdigheter, och det är så vi kommer att arbeta och bygga tillsammans med teknologin."

Shaena Harrison: “Om vi inte vet hur vi ska bygga relationer kommer vi aldrig att lösa något”

Shaena Harrison, grundare av Tjena, som kopplar ihop människor med varandra för fler och bättre affärer: 

Vilken är den viktigaste impact-frågan just nu?

“Mänsklig kontakt. Jag tror att när världen rör sig snabbare och AI och algoritmer tar över, så missar vi förmågan att knyta relationer på en autentisk nivå. Men om vi inte vet hur vi ska bygga relationer, kommer vi aldrig att lösa något.”

Vad är fokus för dig 2025?

“Att sprida det goda ordet om ‘wing people’. En del av det jag gör med Tjena som professionell ‘wing woman’ är att göra introduktioner till andra och skapa sammanhang. För ibland är det bästa du kan göra att nämna någons namn när de inte är i rummet, och att ge dem den introduktionen. Till exempel Camilla, du driver Impact Loop, kan jag koppla ihop dig med Gustav Skarsgård som är här idag?’”

Sam Manaberi: "Vill lära mig mer biologisk mångfald"

Sam Manaberi, vd för Trine:

Vilken impactfråga tänker du på just nu?

”Den gröna energiomställningen har kommit ganska långt, även om det finns mycket kvar att göra. Framförallt är geotermisk energi otroligt spännande för framtiden. Men inom biologisk mångfald känner jag själv att jag vet för lite, och där finns det väldigt stora utmaningar. Jag vill förstå och lära mig mer om det segmentet inom impact.”

Helena Renström: "Skellefteå står inte och faller med de gröna satsningarna"

Helena Renström, ansvarig för Society Expo 2026 på Skellefteå kommun:

Vilken är den viktigaste impactfrågan för dig just nu?

”Att få med sig hela samhället i utvecklingen − invånare, civilsamhälle, företag och staten. Att förstå vad som händer i norra Sverige och hur vi som nation kan stötta förändringen. För det kommer inte vara en rak väg framåt, det vet vi redan. Alla stora teknikförändringar gör att samhället behöver hänga med."

Blir mediebilden aningen ensidig?

”Det är viktigt att gräva lite djupare än rubrikerna. Det vi vill göra är att bredda bilden för hela Sverige och Europa. Det är inte Skellefteå som står och faller med de här satsningarna, utan det är Europa som är beroende av dem. Alla Europas konflikter och svåra frågor speglas just nu i Skellefteå. Så det är superintressant att vara där och förstå vad som händer.”

Nattinee Dora Sae Ho: "Fattigdom är viktigaste frågan"

Nattinee Dora Sae Ho, vd för Thrive Venture Builder i Bangkok, Thailand:

Vilken är den viktigaste impactfrågan för dig just nu?

"Thailand har länge rankats som ett av världens ekonomiskt mest ojämlika länder, och en stor del av befolkningen lever i fattigdom. När du är fattig bryr du dig inte om någonting annat än att sätta mat på bordet. Så om vi inte kan lösa det underliggande problemet först, är det svårt att röra oss i rätt riktning när det gäller hållbarhet och klimat."

"De flesta fattiga i Thailand är bönder – de är ofta skuldsatta och drabbas av klimatförändringar. Så många av de projekt jag jobbar med handlar om livsmedelssäkerhet på olika sätt."

Christopher Lyrhem: "Tänker mycket på lagret av infrastruktur"

Christopher Lyrhem, Chief Future Officer på nya AI-bolaget Sircular:

Vilken är den viktigaste impactfrågan för dig just nu?

”Jag tänker mycket på lagret av infrastruktur som krävs för att möjliggöra en cirkulär framtid, så att produktapplikationer ska kunna skalas. För mig handlar det om två komponenter: att flytta saker med självkörande bilar, samt den finansiella innovation som krävs. Dessa två tillsammans kommer möjliggöra incitament för att producera saker som håller längre över tid.”

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.