Jens Bäckbom: Vill du tänka cirkulärt i ditt entreprenörskap? Återvinn företag!

Jens Bäckbom, entreprenör med bolaget Pareto . Foto: privat. Grafik av Impact Loop.

Det är inte bara produkter som kan återvinnas. Även gamla bolag kan få ett nytt liv – med rätt ny entreprenör. Det skriver entreprenören Jens Bäckbom i en krönika på Impact Loop.

Entreprenör

Managementgurun Peter Drucker skrev i sin odödliga bok The Effective Executive att effektiva företagare fokuserar på möjligheter snarare än problem. Den vanligaste tolkningen av detta bland entreprenörer är förmodligen att ständigt leta efter nya affärsidéer, men låt oss tillämpa ett hållbarhetsperspektiv här: Kan det inte vara en idé att återvinna befintliga företag också? Det visar sig att det finns massor av möjligheter här när man väl börjar leta.

I fredags hade vi en meetup med deltagare i min mini-MBA, där en av våra alumner höll ett mycket uppskattat föredrag om ett projekt som han efter avslutad kurs tagit mod till sig att sätta igång. Han hade hittat ett litet industriföretag i södra Norrland, ett generationsskiftesbolag där den gamla ägaren ville gå i pension men letade efter någon som ville ta över stafettpinnen och ta hand om kunder och anställda. Det visade sig att min alumn hade lyckats hitta en riktig kanonaffär - han köper ett lönsamt bolag till en väldigt attraktiv värdering och kan finansiera det mesta med hjälp av lån vilket gör att han inte behöver gå in med särskilt mycket eget kapital.

Detta kan förstås låta riskfyllt, och det är det väl delvis också, men företagets tillgångar stod i princip obelånade före köpet så långivarna kräver i princip ingen privat borgen utöver säkerheter i fabrik, inventarier mm. Man kan också fråga sig: Givet att endast var tionde nystartat företag överlever (en siffra jag hört i flera sammanhang) så kanske det ändå är mindre riskfyllt att ta över ett fungerande befintligt företag?

Det finns tusentals företag som står inför generationsskiften runt om i landet - några av dem står att finna på sajter såsom Bolagsplatsen eller Objektvision men om man kan tänka sig att lägga ner lite extra arbete så kan man köpa listor på ägarledda företag i intressanta branscher där styrelsemedlemmarna börjar närma sig pensionsåldern. Sedan är det bara att börja ringa runt och kolla läget.

Om detta inte känns som en framkomlig väg, eller om man tycker det låter för lätt att ta över något som redan fungerar, så kan man istället överväga att köpa något som INTE fungerat, såsom ett konkursbo.

Hittills i år har cirka 3 000 svenska företag gått i konkurs, att jämföra med cirka 2 000 vid samma tidpunkt förra året, så det finns ett stort utbud. De namnkunniga bolagen såsom Cake, Vässla, Renewcell och Rizzo brukar locka flera köpare, men det finns betydligt mindre kända bolag där man t.ex. kan ta över ett lager för en bråkdel av inköpspriset och sälja av. En bekant till mig har börjat sätta detta i system och har på kort tid tagit över båda kända och okända konkursbon - om man vet vad man letar efter så kan man göra riktiga fynd.

Om man inte lockas av lite halvtråkiga generationsskiften eller totalhavererade konkursbon så finns även en mellanväg - gå igenom riskkapitalbolagens portföljer och leta efter bolag som till exmpel:

1. Har långsamt växande omsättning.

2. Drivs av någon annan än dess ursprungliga grundare.

3. Går med förlust trots att det var längesen de gjorde en nyemission.

Dessa saker kan innebära att de inte lyckas ta in mer pengar, och att investerarna börjar ge upp. Med tanke på att riskkapitalbolag tjänar sina pengar på ett fåtal "hits" så kan de vara beredda att sälja sitt innehav för en väldigt billig penning till någon som vill ta över, vilket kan innebära en nystart för bolaget med en fungerande ägarlista.

Sammanfattningsvis så finns det gott om möjligheter att tänka cirkulärt även kring själva bolagsbyggandet, och återvinna existerande bolag istället för att starta nytt. Så om du står i startgroparna för att starta eget, ta en titt på Bolagsplatsen eller Kreditrapporten först.

Läs mer om:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.