Först på Impact Loop:

Skapar energi med hjälp av vågor – tar in 362 miljoner: "Jätteviktigt steg"

Patrik Möller, vd på Corpower Ocean på plats i Barcelona. Foto: Camilla Bergman, Impact Loop.

BARCELONA. Vågkraftsbolaget Corpower Ocean tar in 362 miljoner kronor på en tuff marknad. ”Det känns fantastiskt att vi stängt den här rundan i det här klimatet”, säger vd Patrik Möller till Impact Loop, som är på plats i Barcelona där nyheten avslöjades.

Patrik Möller ler stort när han fotas framför den enorma, gula bojen som står uppställd på konferensen The Business Booster i Barcelona, där även Impact Loop är på plats.

Det är en mindre replika av de bojar som Corpower Ocean nu ska tillverka fler av, med första delen av den serie B-runda man precis gått ut med. Totalt 362 miljoner kronor har bolaget precis tagit in, under ledning av riskkapitalbolagen NordicNinja VC, SEB Greentech och EIT InnoEnergy. Även Santander, Iberis Capital och Cisco ingår i investerarkonsortiet.

Corpower Ocean har utvecklat en teknik för att utvinna energi från havsvågor. Tidigare i år genomförde bolaget tester i norra Portugal där deras vågkraftverk överlevde stormar med 18 meter höga vågor samtidigt som det effektivt genererade el.

”Det är ett jätteviktigt steg för oss”, säger Patrik Möller om det nya kapitalet.

”Det har varit en tuff marknad att resa pengar för den här typen av riktigt stora, omvälvande projekt. Vi är väldigt glada att ha fått ihop det, med en mycket bra samling investerare.”

Vad kan du säga om gänget som går in?

”Nordic Ninjas har starka kopplingar till Japan och bolag som Honda och banken JBIC, vilket kan ge nya marknadsmöjligheter framöver. Santander är en av de största finansiärerna av sol och vind i Europa, och det är deras specialfond för energiprojekt som investerar. Det är väldigt kul att få med någon som verkligen har koll på infrastruktursidan. Även portugisiska Iberis Capital är med, vilket är ett bra bevis på att vår portugisiska verksamhet har gett resultat.”

Techbolaget Cisco är också med?

”Ja, och för deras del handlar det om att säkra elförsörjning till deras datacenter dygnet runt. Det behovet kommer bara att bli större i takt med AI-utvecklingen.”

Det låter som en komplex uppgift att få ihop en sådan här runda?

”Ja, det blir det när man har så många olika aktörer. Men för oss är det bra att dela upp ägandet så att vi kan få stöd från olika delar av världen.”

Känner du att det är ett kvitto att ni är på rätt väg?

”Verkligen. Vi har jobbat med det här i 12 år, och det stora genombrottet kom i februari i år, när vi kunde presentera data på att våra vågkraftverk klarade de största stormarna på Atlanten – samtidigt som de producerade stora volymer el. Det är första gången man lyckats med vågkraft på den skalan.”

Är det dags för marknaden att ta fart nu?

”Vågkraft är ett av få teknikområden där Europa leder globalt, och att få ihop en sån här runda i dagens marknad är ett bevis på att tekniken verkligen fungerar. Sol, vind och batterier räcker inte, utan man behöver komplettera med 24/7-lösningar för ren energi. Vågkraft är en av få stora källor som kan göra det.”

Hur ska de nya pengarna användas?

”Rent konkret handlar det om två saker. Dels att bygga tre nya produktionsmaskiner och typcertifiera dessa för att bankerna ska kunna finansiera stora projekt. Därefter jobbar vi för att ett eller två av våra kundprojekt i Irland, Skottland och Portugal ska nå slutgiltigt investeringsbeslut. Jag skulle tro att vi kan ha uppnått dessa två milstolpar under 2026 eller 2027.”

Corpower Ocean har idag 85 anställda från 22 länder och verksamhet i Sverige, Norge, Portugal och Skottland. Bolaget expanderar nu även till USA:s västkust. Sedan starten 2012 har de tagit in drygt en miljard kronor i finansiering.

Patrik Möller var nyligen med på Impact Loop och EIT InnoEnergys frukostträff på temat investera i energi. Där gav han råd till energiinvesterarna i publiken och berättade om bolagets kapitalresa.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.