Energi

LISTA: Åtta bolag som kan bli årets klimat-startup

Finalisterna i årets Startup 4 Climate. Foto: Press och privat.

Vilka svenska startupbolag har störst möjlighet att göra klimatnytta genom att bidra till energiomställningen? Detta vill den årliga tävlingen Startup 4 Climate ta reda på. Åtta finalister har valts ut, och nu ska de imponera på juryn.

Reporter

Elbolagen Ellevio och Godel drog igång tävlingen 2020 för att lyfta och prisa spännande startupbolag som gör bra saker. Med tanke på instiftarna är utgångspunkten underförstått att bidra till energiomställningen, men eftersom startupbolagen prisas för sin klimatnytta kan det egentligen handla om närliggande branscher också. 

2024 års upplaga har genererat 63 bidrag som allmänheten kunnat rösta på. Nu har dessa kokats ner till sju finalister, samt ett bidrag som fick "folkets röst".

I potten ligger en prissumma på 2 miljoner kronor, som tidigare år i regel har delats mellan två vinnande bidrag. Bland tidigare vinnare återfinns Impact Loop-bekanta bolag som Cemvision, Novige, Flower, Ligna Energy, Nitrocapt, Peafowl och Helios Innovations. 

Det är också en tung jury som bolagen ska pitcha för under finalen den 14 november i Stockholm: Stefan Krook, grundare av Godel och Kivra, investeraren Jane Walerud, Ellevios vd Johan Lindehag, professor Linda Bertling Tjernberg, samt Johanna Mossberg, som är avdelningschef på Energimyndigheten. 

Johan Lindehag, vd Ellevio, Johanna Mossberg, Energimyndigheten, Jane Walerud, Walerud Ventures, Lina Bertling Tjernberg, KTH, samt Stefan Krook, grundare av Godel. Pressfoto.

Här är hela gänget som just nu filar på sina presentationer:

Nordic Bio-Graphite

Grafit behövs för såväl elbilsbatterier som för produktionen av grönt stål, vilket gör det till ett eftertraktat material på marknaden. Däremot är det svårt att utvinna eller framställa utan konsekvenser för växthusgasutsläpp och social hållbarhet. Nordic Bio-Graphite har utvecklat ett sätt att producera fossilfri grafit från biobaserade material. 

Evo Shower

Bolaget från Oskarshamn har utvecklat en cirkulerande duschteknik som återanvänder vatten och sparar upp till 90 procent i vatten- och energiförbrukning. Den kan installeras av vem som helst, och kan drivas med solenergi i områden med begränsad infrastruktur. 

Rebaba

Använder begagnade elbilsbatterier för att skapa effektiva och hållbara energilagringssystem. Genom att förlänga batteriernas livslängd och minska behovet av nyproduktion vill Rebaba bidra till ett mer cirkulärt och resurseffektivt energisystem.

Climate Hero

Folkets röst gick till Climate Hero, som utvecklat en plattform där privatpersoner och småföretag kan kartlägga och därmed minska sina koldioxidavtryck. Genom en enkel kalkylator och praktiska råd hjälper Climate Hero användare att förstå sina utsläpp och agera. 

Airzyme

Har utvecklat en biokatalysator som snabbar upp koldioxidinfångning och minskar processens energiförbrukning. Resultatet blir lägre kostnader och utsläpp för företag som fångar in och lagrar koldioxid. 

Hagnesia

Med en ny typ av vindkraftsgenerator som kraftigt reducerar behovet av koppar och magneter, kan Hagnesia minska vikten och kostnaden. Enligt bolaget kan man spara upp till 90 procent av råmaterialen - och därmed skapa 10 gånger högre resurseffektivitet jämfört med konventionella vindkraftverk. 

Emission Twin

Malmöbolagets mjukvara möjliggör digitala tvillingar som kan optimera företags klimatstrategier. Genom simuleringar och datadrivna insikter hjälper Emission Twin sina kunder att minska utsläppen och nå sina hållbarhetsmål, bortom bara rapportering. 

MaMa Växtkraft

Lokalt kretsloppsprojekt som förser kommuner med fjärrvärme från träflis. Skånska MaMa Växtkraft bygger på lokala samarbeten för att minska beroendet av importerade resurser, och genererar hållbar uppvärmning med cirkulära lösningar.  

"Vi har sett en kul blandning bidrag med en rejäl bredd i år. Många sökande med affärsidéer kopplat till elektrifieringen av transporter, energilagring och effektivare nyttjande av elnäten men även bidrag med djup teknisk nivå inom materialkemi, genmodifiering och återvinning samt konsumentnära tjänster", säger Linda Krondahl, vd på innovationshubben Things och delaktig i Startup 4 Climates tävlingsledning, i ett pressmeddelande.

Alla på bilden ovan, medsols: Roshan Pursharifi, Airzyme, Emma Stålmarck, Climate Hero, Anders Hagnestål, Hagnesia, Henrik Eriksson, Evo Shower, Jakob Way, Nordic Bio-Graphite, Paula Runsten, Rebaba, Tove Nilstun, Emission Twin, Magnus Hultman, Mama Växtkraft.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.