Mycorenas konkurs

Mycorena var nära att räddas – de drog sig ur i sista stund: "Handlade om ett enda ja"

Mycorenas testproduktion och Tore Sveälv, ordförande i Mycorena, på GoWest i Göteborg. Foto: Camilla Bergman, Impact Loop.

Svampproteinbolaget Mycorena, som backats med hundratals miljoner, har försatts i konkurs. Men det hade kunnat bli en helt annan utgång, berättar bolagets tidigare ordförande Tore Sveälv för Impact Loop. "Det handlade om ett enda ja från två aktörer, då hade vi inte haft det här samtalet", säger han.

Chefredaktör

Det var på fredagsförmiddagen som Impact Loop kunde berätta att Göteborgsbolaget Mycorena hade försatts i konkurs. Bolaget, som skulle tillverka svampbaserade ingredienser till livsmedelsindustrin i stor skala, hade tagit in nästan 300 miljoner kronor för att göra drömmen till verklighet.

"Vi har gjort allt vi kunnat, vi har kämpat med detta i över två år. Så det har varit en lång kamp och till slut var vi tvungna att dra en linje", sa Ramkumar Nair till Impact Loop om konkursen (vår översättning).

När Impact Loop når Tore Sveälv, bolagets tidigare ordförande som också representerar bolagets investerare GU Ventures, berättar han att Mycorena bara för en kort tid sedan var nära att säkra en större kapitalrunda.

"Vi hade både ett riskkapitalbolag och en industriell aktör som var intresserade av att gå in tungt i Mycorena. Men då den industriella aktören inte var riktigt klar med sin evaluering av mykoproteinsegmentet så valde de att kliva av", säger han och fortsätter:

"Industriföretaget känner Mycorena sedan ett par år tillbaka då Mycorena har utfört många framgångsrika experiment för dem i sin testanläggning."

I och med detta föll även finansieringen från riskkapitalbolaget.

Vi hade både ett riskkapitalbolag och en industriell aktör som var intresserade av att gå in tungt

Tillbaka på ruta ett

Det var nu som styrelsen i Mycorena beslutade att man skulle göra om affärsidén och – istället för att bygga en stor fabrik i Falkenberg – satsa på att producera slutprodukter i demoanläggningen i Göteborg. Detta för att generera intäkter och visa finansiärer att det fanns en efterfrågan för bolagets produkter.

Men även detta krävde en mindre kapitalrunda, som alltså inte gick vägen.

"Många har frågat oss: Vilken omsättning har ni? Problemet är att Mycorena inte har så stor omsättning då många aktörer har velat köpa utvecklingsarbete av oss för att utvärdera olika sidoströmmar och produkter", säger Tore Sveälv.

Han instämmer i grundaren Ramkumar Nairs bild av att det blir ett moment 22.

"De stora livsmedelsproducenterna säger att ‘den dagen ni kan producera tusen ton så kan vi ge er ett offtake-avtal’. Kan du inte visa att du regelbundet kan leverera större kvantiteter så är det ingen av de här företagen som vågar gå in i en affär med dig."

Borde dessa storbolag ta ett större ansvar tycker du?

"Man kan väl säga så här: Det är inte så att vi inte pratat med många företag och partners som har ett uttalat cirkulärt, hållbart tänk. Det man kanske kan fundera på är varför de inte har tagit tillvara på den här möjligheten att med restströmmar producera en högproteinprodukt som kan omvandlas till mat."

Finns det en möjlighet att de här bolagen gör som H&M gjorde i samband med Renewcells konkurs, startar upp en egen produktion?

"Jag tror inte det, det är inte riktigt deras fokus. Men man ska aldrig säga aldrig. Det finns ju aktörer som vi känner som är inne i den här branschen och det kommer förmodligen att komma bud på delar av Mycorena."

Det man kanske kan fundera på är varför de inte har tagit tillvara på den här möjligheten

Vad kan göras för att undvika det här "moment 22" som du beskriver?

"Jag har ingen patentlösning, men det säger sig självt att det är en dyr investering att bygga en fabrik. Vi pratar om mellan 350 och 400 miljoner kronor för att få till en fabrik som är ‘up and running’. I vårt fall har vi jobbat med flera aktörer i branschen och tagit hjälp av de bästa ingenjörerna för att säkra upp så att vi ska kunna leverera. Vi var egentligen inte så oroliga för att skala upp, utan det var mer att hitta kapitalet."

"Mycket tungt"

Tore Sveälv beskriver att det var mycket tungt att försätta Mycorena i konkurs, framförallt för att han verkligen tror på bolaget.

"Från GU Ventures sida så har vi runt 90 portföljbolag, och skulle jag värdera bolagen idag så är Mycorena ett av dem som har varit mest lovande på många sätt. Då ser jag både till affärsidé och personerna i bolaget, teamet", säger han.

Även för Sverige som land tycker han att konkursen är ett bakslag.

"Jag blir naturligtvis både känslosam och tycker det här är så synd. Det hade varit så roligt också. Ibland känner jag att vi i Sverige inte är med när det händer. Att vi inte är mer framåt."

Han hoppas nu att någon aktör ser värdet i Mycorena.

"Vi har en anläggning i Gamlestaden i Göteborg som är en fantastiskt fin R&D-anläggning och där man med relativt små medel kan producera ett antal hundra ton av till exempel nuggets eller köttbullar, eller vad man nu vill producera."

Själv kliver Tore Sveälv nu i och med konkursen ur bolagets styrelse. En insikt har dock med sig:

"Linjen mellan succé och att inte lyckas är hårfin. I vårt fall handlar det om ett enda ja från två aktörer, då hade vi inte haft det här samtalet."

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.