Allt ljus på biologisk mångfald när COP16 drar igång – 5 artiklar du inte får missa

Colombianska kvinnor uppträder under öppningsceremonin för COP16, FN:s konferens om biologisk mångfald, i Cali, Colombia. Foto: TT.

Det stora miljömötet COP16 är igång – med stort fokus på biologisk mångfald. Impact Loop samlar därför några av våra artiklar om det rykande aktuella ämnet.

Redaktör och reporter

När FN:s stora miljötoppmöte COP16 inleds i Colombia idag hotas säkerheten av väpnade rebeller. Inför öppnandet av har Colombias president Gustavo Petro skickat 12 400 soldater för att säkra konferensen, skriver Financial Times. Anledningen är att den väpnade rebellgruppen EMC nyligen attackerat en by nära Cali där mötet hålls.

Samtidigt rapporterar Bloomberg att oenighet kring genetiska resurser och finansiering kan komma att prägla mötet och riskerar att försvåra förhandlingarna där världens länder ska enas om genomförandet av den globala räddningsplanen för naturen.

Mycket händer kring biologisk mångfald – både i Sverige och globalt. Det är något som blir tydligt när man söker i Impact Loops digra artikelarkiv. Här är några av våra nyheter från det senaste året.

1. Första kommersiella biodiversitetskrediterna sålda

Sveriges första kommersiella biodiversitetskrediter har sålts från 11 hektar skogsmark. Affären öppnar för ett nytt sätt för skogsägare att tjäna pengar på naturvård.

Orsa Besparingsskog har sålt biodiversitetskrediter till telemarketingbolaget Devi Group via en ny digital plattform utvecklad av Treebula och Qarlbo Biodiversity. "Det här är ett nytt och innovativt sätt att både förstärka den biologiska mångfalden samtidigt som vi skogsägare får en ekonomisk avkastning för vår insats", säger Per Eriksson, vd och skogsförvaltare på Orsa Besparingsskog.

Läs mer här.

2. Sverige tar täten med ny global standard för biokrediter

Ett svenskt initiativ ska presentera en ny global standard för biokrediter på FN:s biodiversitetskonferens COP16. Målet är att skapa en transparent marknad för finansiering av naturvård.

Swedish Biocredit Alliance, ett initiativ lett av stiftelsen World Forest Forum, har tagit fram standarden som syftar till att möta krisen där arter försvinner från naturen i hög takt.

"Sverige har en solid grund för att etablera en trovärdig och transparent marknad för biokrediter, men de nödvändiga strukturella förutsättningarna för en verkligt fungerande marknad har saknats hittills", säger Jan Wejdmark, grundare av World Forest Forum.

Läs mer här.

3. Så blev Värmland ett "Bio Eco Valley" för skogsbaserade innovationer

Inkubatorn Sting Bioeconomy i Värmland har blivit en magnet för impact-bolag inom skog och natur, och lockar nu företag från bland annat Storbritannien och Kanada.

"Vi har inte använt en krona på marknadsföring och vi kommer nog inte att göra det heller", säger Victor Isaksen, chef över inkubatorn Sting Bioeconomy, till Impact Loop.

Sedan starten 2018 har Sting Bioeconomy satsat på att bli världsledande på att få startups inom bioekonomi att växa globalt. Inkubatorn, som utgår från Karlstad Innovation Park, har hittills gett support till över 150 bolag.

Victor Isaksen förklarar inkubatorns fokus: "Bioekonomi började nämnas mycket då och vår tolkning av begreppet är att det handlar om produkter, tjänster och material som kommer framförallt från skogen, men även naturen i övrigt. Där har vi vår bas", säger han till Impact Loop.

Läs mer här.

4. Vilda djur har minskat med 73 procent – WWF varnar för kritiska brytpunkter

Bestånden av vilda ryggradsdjur har minskat med 73 procent mellan 1970 och 2020, visar en ny rapport från Världsnaturfonden WWF. Organisationen varnar nu för att ekosystemen närmar sig kritiska brytpunkter.

Rapporten visar att bestånden av vilda ryggradsdjur som fåglar, däggdjur, groddjur, reptiler och fiskar har minskat kraftigt de senaste 50 åren. Det rapporterar Impact Loop.

"Det är svårt att ta till sig den här kraftiga förlusten av biologisk mångfald. Helt klart är det naturen som larmar. Nu krävs det en enorm kollektiv ansträngning för att hantera klimat- och naturkriserna. Men det är inte för sent", säger Gustaf Lind, generalsekreterare för WWF.

Läs mer här.

5. "Svårt att greppa" – därför har biodiversitet svårt att locka riskkapital

Investerare inom impact har hittills främst fokuserat på energi- och mobilitetsbolag, medan biologisk mångfald hamnat i skymundan.

Under första halvåret 2023 investerades cirka 122 miljarder kronor i energistartups och 67 miljarder kronor i mobilitet, enligt siffror från Dealroom. Samtidigt lockade innovationer inom biologisk mångfald bara 3 miljarder kronor under samma period.

"Dels så tror jag att det är svårt att greppa. Men sen handlar det nog också om frågor om hur lång tid något tar och vad som är resultatet av det. Många som sitter och räknar på kronor och ören har inte kompetensen att se hur de ska få tillbaka sina pengar", säger Johan Ljungquist, grundare och vd på Scandinavian Aquasystems, till Impact Loop.

Läs mer här.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.