Politik

Pensionärerna tar över efter Greta – demonstrerar i gungstol: "Vi har tid"

Organisationen Rebellmammorna demonstrerar i Malmö (foto: Johan Nilsson / TT), och klimataktivisten Bill McKibben (foto: Eric Kayne/AP)

I kölvattnet av Gretas klimatkamp växer nu en ny grupp aktivister fram: pensionärerna. Med tid, pengar och mindre att förlora på att bli arresterade blir de allt viktigare i kampen för klimatet. Ett grepp är att demonstrera – i gungstol.

Chefredaktör

I Malmö finns gruppen Rebellmammorna, en organisation som utöver att organisera mammor även samlar mormödrar som vill se krafttag från politiker och andra ledare i samhället för att hantera klimatkrisen. Och i USA växer nu andelen äldre som protesterar för klimatet, skriver tidningen Bloomberg som gjort ett nedslag hos pensionärerna.

"Det finns inget känt sätt att stoppa äldre från att rösta, och vi har en stor del av landets resurser, inklusive pengarna. Om du vill påverka Washington, Wall Street eller delstatshuvudstaden är det inte den sämsta planen i världen att ha några med hårfäste som mitt", säger den 63-åriga klimataktivisten Bill McKibben till Bloomberg.

Han har grundat organisationen Third Act som organiserar äldre människor i klimataktivism och använder metoder som "Rocking Chair Rebellion", där medlemmar sitter i gungstolar utanför banker för att pressa dem att sluta investera i olja och gas.

Enligt Graeme Hayes, sociolog vid Aston University i Birmingham, är pensionärernas grepp effektivt:

"De är oantastliga, för hur kan du vända dig om och säga att mor- och farföräldrarna inte har någon insats i framtiden och på något sätt är bråkmakare?", säger han till Bloomberg.

För pensionärerna själva är det en fördel att de har mindre att förlora än unga aktivister:

"Vi har tid och vi har pengarna. Vi har lite visdom under oss", säger 78-åriga pensionerade läraren Lani Ritter Hall till Bloomberg.

Rörelsen växer även i Europa. Enligt European Grandparents for Climate, som bildades förra året, utgör människor över 65 år mer än 20 procent av Europas befolkning:

"Du får mer respekt. Och människor är öppna för när äldre protesterar", säger den 68-åriga organisatören Axel Vande Veegaete till Bloomberg.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.