Regeringen

Regeringen lägger locket på om nya impact-direktiv

Statsminister Ulf Kristersson, energi- och näringsminister Ebba Busch och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari på det nationella klimatmötet tidigare i år. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Regeringen vill inte svara på om det kan bli aktuellt med nya direktiv till AP-fonderna. Trots att reglerna i dag gör det svårt att investera i viktiga satsningar som H2 Green Steel. 

Reporter

Det är i näringslivet som omställningen ska ske. Det har varit regeringens budskap sedan maktskiftet i fjol.

För att göra det enklare för bolagen som driver en grön agenda har man bland annat tillsatt en utredning i hopp om att korta miljötillståndsprocesserna och gett organisationen Business Sweden i uppdrag att samordna insatser för stora batterietableringar.

Men det verkar inte vara aktuellt med nya direktiv till AP-fonderna, som uppger att deras nuvarande riktlinjer gör det svårt att låta svenska bolag med hållbara affärsidéer att få en gräddfil.

Bland annat var fonderna tvungna att bilda ett gemensamt riskkapitalbolag för att runda lagstiftningen och kunna investera i Northvolt för några år sedan. Något Impact Loop rapporterat om att de kan göra igen.

“AP-fonderna är självständiga statliga myndigheter. Regeringen varken kan eller får ha synpunkter på enskilda placerings- eller förvaltningsbeslut som AP-fonderna fattar”, uppger Victoria Ericsson, pressekreterare hos finansmarknadsminister Niklas Wykman i ett skriftligt svar.

Inget rakt svar

Bland annat uppger AP-fonderna att det finns bestämmelser som gör det svårt att investera i onoterade bolag. Det finns heller ingen skrivelse i AP-fondslagen som ställer krav på det ska tas hänsyn till näringspolitiska faktorer i placeringsbesluten. Så fonderna kan inte låta svenska satsningar ta prioritet över utländska.

Finansdepartementet ger inget rakt svar på om det kan bli aktuellt med ändringar i de direktiven. 

“Riksdagen beslutar om ramar och regler för dessa fonder men kontrollerar inte investeringarna”, skriver Victoria Ericsson och lägger till:

“I den senaste utvärderingen av AP-fondernas verksamhet välkomnar regeringen att fondernas strategier i allt högre grad bygger på ambitionen att påverka portföljbolag att minska sina klimatavtryck.”

Finansdepartementet hänvisar till Klimat- och näringslivsdepartementet om huruvida det kan bli aktuellt med några investeringsfrämjande åtgärder som kan beröra impactsektorn i klimathandlingsplanen som regeringen väntas presentera i höst.

Men Klimat- och näringslivsdepartementet vill inte uttala sig om det kan bli aktuellt med något sånt innan planen presenterats. 

LÄS OCKSÅ: AP-fonderna kan runda reglerna för impact-bolag

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.