IMPACT LOOP INDEX

GENOMGÅNG: Så går det för 11 textilbolag – siffror, värderingar och vinnare

Några av personerna bakom bolagen i genomgången. Se vilka i artikeln. Grafik: Dina Demin, Impact Loop.

I skuggan av klädjättarna finns en rad bolag som jobbar med att försöka göra textilier hållbart. Vilka är de – och hur går det för dem?<br><br>Impact Loop har gått igenom alla bolag som släppt sina årsredovisningar, intervjuat vinnarna och letat upp värderingarna. Vår genomgång visar:<br><br> → 11 impact-bolag som jobbar med hållbara textilier och material<br> → Så går det för dem – omsättning, resultat och senaste värderingar<br> → Vad som funkar och inte – och var det finns affärsmöjligheter:<br><br> "De som har lösningar där kommer att bli vinnare", säger Emma Stjernlöf, kommunikationschef på Syre.

Redaktör och reporter

När vi summerar de elva textilbolag med impact-fokus vars årsredovisningar är publika framkommer en bild av att flera av dem inte riktigt kommit igång med intäkter. Även om tillväxten som helhet landar på knappt 30 procent bygger siffran på mycket små volymer – från 48 miljoner kronor till 62 miljoner kronor totalt.

Vilka är det då som sticker ut?

The Loop Factory är beläget i Varberg och gör uppdrag för större bolag, men jobbar även med offentligt stödda innovationsprojekt.

"Vi tar hand om textilier som ingen vill använda på nytt, men som är av bra råmaterial. Då innoverar vi och skapar något av det, material inom interiör, möbler, konfektion och fordon", säger företagets vd Maria Ström.

Från lite över 5 miljoner i nettoomsättning landar man på 17,6 miljoner kronor 2023. Däremot har resultatet sjunkit med flera miljoner och landar på lite över miljonen.

Maria Ström pekar på utmaningarna med hur komplex värdekedjan inom textil är.

"Andra råvaror i cirkulation som plast och papper finns det större producentansvar för. Idag finns inte det för textil även om det planeras för det. Det finns ibland en falsk idé om att 'det där med textilåtervinning är väl löst', när verkligheten är tvärtom", säger hon.

Det finns ibland en falsk idé om att 'det där med textilåtervinning är väl löst'

Syre siktar på flera vertikaler

Att det är en utmanande tid för de som vill arbeta med hållbarhet inom textilindustrin bekräftas också när vi pratar med några av entreprenörerna.

Samtidigt har textilbranschen fått ett uppsving, bland annat tack vare att H&M investerat tungt ihop med riskkapitalbolaget Vargas i polyesteråtervinnaren Syre.

"Vi följer vår väg framåt med det fortsatt höga tempot. Men vi är ödmjuka att det här aldrig har gjorts inom den här industrin förut", säger Emma Stjernlöf, kommunikationschef på Syre.

Faktum är att bakom Syres första idé, hon är tydlig med att det är den första av flera, finns många andra vertikaler kopplade till textil, som mode, fordonsindustrin och inredning – men också möjligheter genom hela värdekedjan.

"Ett tydligt exempel är avfallet, det kommer att öppnas ett enormt stort affärsområde. I dag blir bara en procent av textilavfallet till ny textil, och snart kommer skärpta EU-krav. De som har lösningar där kommer att bli vinnare", säger Emma Stjernlöf.

Här är hela vår genomgång av 11 textilbolag. Om du läser i mobilen – scrolla till höger för att se alla siffror.

"Algindustrin är på frammarsch"

Ett annat bolag som är med i vår genomgång är Göteborgs-baserade Mounid. Startupen som grundades 2019 använder färg från specifika arter av alger för att färga textil, en annan vertikal som idag kan ses som underutvecklad.

Skälet till att de, efter år av utveckling och långa projekt, nu upplever att de tagit ett skutt framåt handlar om att de renodlat sin produkt, berättar bolagets vd Ida Näslund.

“Vi hittade en nisch i blåjeans där vi nu påbörjat samarbete med Nudie jeans”, säger hon.

Den färg som primärt används inom textilfärgning i dag är en del av att 20 procent av de globala rena vattenföroreningarna beräknas komma från textilindustrin, berättar hon.

"Algindustrin är på frammarsch i Europa och Sverige och vi har tillsammans med forskare från RISE upptäckt att alger och mikroalger som ny biobaserad källa av färgpigment kan ersätta textilbranschens giftiga pigment med fossilt ursprung."

*Impact Loop har rapporterat om värderingen som framgår i handlingar från Bolagsverket, dock kompliceras den av olika aktieslag. Läs vår artikel här.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.