Forskning

Svensk AI-metod ska göra avloppsvatten till energi

Foto: pressbild Göteborgs universitet.

En grupp spanska forskare har nått ett genombrott när de lyckats konstruera mikromotorer som kan rena avloppsvatten samtidigt som de utvinner ammoniak som kan omvandlas till grön energi. Nu tar de hjälp av svenska kollegor från Göteborgs universitet för att utveckla tekniken, med målet att göra hela städers vattenreningsverk till energiproducenter.

Reporter

En grupp forskare från spanska Institute of Chemical Research of Catalonia har lyckats ta fram en mikromotor som bara kan ses med mikroskop och som med hjälp av en kemisk förening kan rena avloppsvatten. Samtidigt omvandlar den urea som är den restprodukt av nedbrutna proteiner och aminosyror som finns från oss människor i vattnet till ammoniak.

“Det är en intressant upptäckt. I dag har vattenreningsanläggningar svårt att bryta ner all urea, vilket leder till övergödning när vattnet släpps ut. Framför allt i storstadsområden är detta ett allvarligt problem”, säger Rebeca Ferrer, doktorand i Katherine Villas som ingår i den spanska forskargruppen i en kommentar.

Kan få vattenreningsverk att producera grön energi

Men upptäckten är inte bara en vinst vad gäller arbetet mot övergödning. Den innebär enligt forskarna att det i framtiden kan vara möjligt för reningsverk att bli en källa till grön energi om de lyckas utvinna ammoniaken ur vattnet – då den kan omvandlas till vätgas.

Nu tar den spanska forskargruppen hjälp av svenska kollegor från Göteborgs universitet med målet att utveckla tekniken med sikte på att hela städers vattenreningsverk ska bli en källa till grön energi.

Svensk AI-teknik ska utveckla upptäckten

De svenska forskarna har utvecklat en AI-teknik som gör det möjligt att övervaka flera mikromotorer samtidigt i vätskan trots den skymda sikt som bildas av bubblor från motorerna, vilket är en förutsättning för att trimma motorerna genom maskininlärning.

“Om vi inte kan följa mikromotorn kan vi inte heller utveckla den. Vår AI-metod fungerar bra i laboratoriemiljö, och det är där utvecklingen sker just nu, säger Harshith Bachimanchi, doktorand vid Institutionen för fysik vid Göteborgs universitet.”

Enligt forskarna återstår mycket arbete innan de kan presentera fullskaliga tester på vattenreningsverk men de konstaterar att siktet är inställt på att tekniken har potential att skala upp för att ge ytterligare en grön energikälla.

“Målet är att trimma motorn till perfektion, säger Harshith Bachimanchi”

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.