Bodil Sidén lämnade Sverige för att investera i foodtech – här är hennes hemliga ingrediens: "Bra schvung"
Superkommunikatören Bodil Sidén lämnade både politiken och näringslivet i Sverige för att istället bygga upp en matfokuserad riskkapitalverksamhet i Köpenhamn med 270 miljoner kronor i potten. <br><br>I en intervju med Impact Loop avslöjar hon var den riktigt stora foodtech-potentialen ligger just nu.

"Jag trodde att politiken skulle bli mitt liv", säger Bodil Sidén på telefon från Köpenhamn.
Efter många år av politiskt engagemang, först i Moderata ungdomsförbundet och senare som pressekreterare för moderpartiet under en hektisk regeringstid, var vägen till synes utstakad.
Men den kommunikativa förmågan förde henne istället mot näringslivet, bland annat till branschorganisationen Livsmedelsföretagen, byrån Bellbird samt taxibolaget Ubers nordiska verksamhet.
"Jag insåg att politiken har stor påverkanskraft, men vill man att det ska gå fort är det tech som är den stora möjliggöraren", säger Bodil Sidén.
Det tredje trappsteget i karriären stavades investeringar. Bodil Sidén medgrundade Blq Invest, och efter att ha stängt riskkapitalbolagets andra fond var det dags för nästa äventyr.
Färden gick till Köpenhamn där Kost Studio under tio års tid etablerat sig som en experimentell matstudio, med nära samarbeten med såväl livsmedelsbolag som forskningsinstitut.
Bodil Sidén fick kontakt med fyra danska investerare som alla på olika sätt kom från en bakgrund inom matsystemet: Kasper Hulthin, Christian Tang-Jespersen, Mark Emil Hermansen och Jacob Lee Ørnstrand.
Tillsammans såg de en unik möjlighet att grunda Kost Capital, och gruppen adderade därmed ett investeringsben till den foodtech-verksamhet som redan var välfungerande i studion.
"Det är fantastiskt att bara jobba i samma byggnad. Det finns ett eget testkök med Michelin-kock, mathistoriker och produktutvecklare. Det händer nya saker här hela tiden."
Tillsammans har de två entiteterna lagt grunden för en venture builder-verksamhet, där bolaget Rest är först ut med ett kaffealternativ baserat på dadelkärnor istället för kaffebönor.
Extremt underinvesterat
Men för Bodil Sidén är det framförallt jobbet som investerare som upptar hennes tid. Efter ett års verksamhet har Kost Capital genomfört investeringar i en handfull europeiska foodtech-bolag med i genomsnitt 5-10 miljoner kronor per runda.
"Foodtech är fortfarande extremt underinvesterat. Mat står för 12 procent av världens BNP och en fjärdedel av klimatutsläppen. Ändå får den här sektorn väldigt lite investeringar", konstaterar hon.
Att de senaste årens stora foodtech-bubbla har spruckit ser hon inte som ett problem. Snarare tvärtom – det är låga värderingar och gott om duktiga entreprenörer som letar efter nya möjligheter.
"En stor del av det som kallades foodtech handlade i själva verket om leveranstjänster. Samtidigt investerades det även i utvecklingen av nya proteiner, precisionsfermentering och bioteknik som lade grunden för den våg av bolag som kommer nu."
I likhet med många andra foodtech-bedömare syftar hon inte nödvändigtvis på de varumärkesbyggande vegoburgarna som ska slåss om en plats i dagligvaruhyllan. För Kost Capital är det enbart B2B som gäller.
"Vi investerar i forskningsdrivna bolag med starkt IP. En startup kan inte omkullkasta matjättarna och ändra miljontals konsumenters köpbeteende – däremot kan man utveckla nya ingredienser som blir insatsvara i andra livsmedelsprodukter."
Det är inte lika mycket häftiga pitchdecks längre?
"Precis. Det är förstås kul att bygga ett starkt konsumentvarumärke, men vi vill förbättra matsystemet från insidan, och då får man inte ducka för de 'tråkigare' lösningarna. Jag är från Norrland, så det passar mig ganska bra. Det finns så otroligt mycket spännande innovation om man bara orkar leta."
Europeiskt fokus
De tidigare nämnda fyra danska herrarna är ankarinvesterare i Kost Capital tillsammans med EIFO, danska export- och investeringsfonden.
"Vi har också med oss flera svenska family offices, ängelinveterare och serieentreprenörer som limited partners. Vi reser totalt 270 miljoner kronor i vår VC-fond."
De investeringar som genomförts hittills stärker Bodil Sidéns inställning: att störst impact kan åstadkommas bakom kulisserna.
Numi från Frankrike gör bröstmjölksersättning med mänskliga stamceller. Foreverland från Italien utvecklar ett alternativ till kakao. Danska Nutrumami skapar smakrikt och näringsberikat protein. Orbisk är ett holländskt matsvinnsbolag, medan Sallea från Schweiz tar fram ätbara strukturer för att kunna skapa olika typer av cellodlat kött.
Bodil Sidéns karriärresa är kanske inte så märklig ändå. Mat är både politik, forskning, kommunikation, investeringar och näringsliv. Jobbet på Livsmedelsföretagen för tio år sedan blev en logisk brygga.
"Då fick jag verkligen koll på hur matsystemet fungerar. Man kan tycka att utvecklingen går långsamt, men det har hänt sjukt mycket sedan dess. Jag minns ett julbord när det var revolutionerande att det fanns en vegetarisk julskinka. Nu finns det en helt annan medvetenhet kring hållbarhet, klimat och hälsa. Det är riktigt bra schvung i den här sektorn."
Läs gratis resten av året och spara 20% hela 2025!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Just nu: Fortsätt läsa och spara 30%
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
- 👉 Spara 30% rabatt – begränsat erbjudande
Just nu: Uppgradera till Looper och få 20% rabatt
- Exklusiv deal för dig som nyhetsbrevsprenumerant – 20% rabatt i ett år
- Slipp betalväggen – du får full tillgång till all vår dagliga kvalitetsjournalistik
Just nu: Fortsätt läsa och spara 30%
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
- 👉 Spara 30% rabatt – begränsat erbjudande
Läs gratis resten av året och spara 20% hela 2025!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups