Ny på jobbet

Efter Mycorenas konkurs – här är Ebba Frölings nya jobb: "Fortfarande impact"

Ebba Fröling, ny stabschef på Lex Energy. Foto: pressbilder.

Efter tiden som operativ chef och medgrundare på svampproteinbolaget Mycorena tar Ebba Fröling klivet till en ny bransch. Som stabschef på det Kamprad-backade laddningsbolaget Lex Energy ska hon hjälpa grundarna att skala upp verksamheten. "Det är fortfarande impact", säger hon till Impact Loop.

Redaktör och reporter

Lex Energy, grundat 2022, utvecklar snabbladdningslösningar för elfordon som kan användas även i områden med kapacitetsbrist. De jobbar både med hårdvara och tjänster.

Göteborgsbolagets grundare Robin Andersson och Matilda Thorsell tar nu in Ebba Fröling, som i sin roll som medgrundare och operativ chef var med på hela foodtech-bolaget Mycorenas resa från snabb tillväxt till konkurs (som du kan läsa allt om här!).

"Jag kommer jobba väldigt nära grundarna, två superstjärnor med massor att göra hela tiden. Mitt mål är att stötta dem och säkerställa att vi sätter strukturer och företagskultur för den här expansiva fasen", säger Ebba Fröling till Impact Loop.

Under 2023 ökade Lex Energy sin omsättning markant till cirka 5 miljoner kronor, även om de fortfarande redovisade en förlust på drygt 3 miljoner kronor. De har hittills säkrat finansiering, bland annat två kapitalrundor på cirka 12 miljoner kronor, från investerare som Entreprenörinvest, som är ett dotterbolag till Ingvar Kamprads stiftelse, och First Gate Invest. De ingår även i Norrskens accelerator.

Hjälper tidigare kollegor

Ebba Fröling ser likheter mellan sina tidigare erfarenheter från Mycorena och den nya branschen hon nu går in i. Men också olikheter.

"Det är fortfarande impact jag jobbar med. Men elbilsindustrin och laddningsinfrastrukturen har utvecklats snabbt, medan livsmedelssektorn fortfarande är i startgroparna när det gäller hållbarhet och omställning. Och konsumenterna har kommit betydligt längre", säger hon.

Även om hennes resa med Mycorena nu är över, har hon ett fortsatt intresse för innovation inom livsmedel.

"Jag tror fortfarande väldigt mycket på mykoprotein och ser fram emot att följa utvecklingen. Sedan har det varit viktigt för mig att säkerställa att all den kompetens som fanns inom Mycorena kommer till användning, så jag har varit involverad i att hjälpa våra tidigare anställda att få nya uppdrag, säger hon.

Du går från att jobba på ett bolag som medgrundare till att “bara” vara anställd. Hur känns det?

“Det är min fjärde dag på det nya jobbet, så det är något jag kommer att få utforska”.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.