Har 120 000 medlemmar i ryggen – nu letar böndernas riskkapitalbolag efter impact-bolag
Jordbruket står för betydande del av världens växthusgasutsläpp, ändå går en försvinnande liten del av riskkapitalet till denna sektor.<br><br>Impact Loop har träffat "doldisen" LRF Ventures som med 120 000 tusen lantbruksmedlemmar i ryggen just nu söker efter bland annat impact-bolag.<br><br> "Investeringar inom de gröna näringarna har historiskt sett inte varit de mest trendiga, men vi ser flera drivkrafter som skapar en 'sense of urgency'", säger Johanna Rahm Juhlin, ny investeringsansvarig på LRF Ventures.
Världens bönder står inför utmaningen att producera mer mat på ett hållbart sätt. Behovet av hållbara lösningar inom jordbruket har blivit allt mer brådskande i takt med ökade klimatförändringar, en växande befolkning och minskade naturresurser.
Samtidigt drabbas jordbruket direkt av klimatförändringarnas effekter, vilket tvingar bönder att bygga upp en ökad resiliens mot extrema väderförhållanden som kraftigare regn eller längre torkperioder.
Trots detta visar statistik att en försvinnande liten del av riskkapitalet går till jordbruket.
Ett av de riskkapitalbolag som satsar stort på området är LRF Ventures. Med 120 000 skogs- och lantbrukare i ryggen söker de brett efter bolag som kan skapa värde för sina tusentals medlemmar.
"Investeringar inom de gröna näringarna har historiskt sett inte varit de mest trendiga, men vi ser flera drivkrafter som skapar en 'sense of urgency' inom branschen", säger Johanna Rahm Juhlin, som är ny investeringsansvarig på LRF Ventures sedan april i år.
Vill säkra matförsörjningen
För att ställa om till hållbar odling och samtidigt hantera ett osäkert världsläge som kräver ökad beredskap för att trygga matförsörjningen, behövs mer investeringar i branschen.
"Livsmedel är livsviktigt. Våra medlemmar påverkas ju av men är samtidigt en del av lösningen för en omställning mot en grönare produktion. Klimatförändringarna gör det svårare att odla på vissa delar av kontinenten vilket antagligen gör att mer produktion kommer att flyttas hit upp", säger Johanna Rahm Juhlin och fortsätter:
"Då kommer våra medlemmar att behöva mer produktionskapacitet och att bli mer motståndskraftiga mot kriser med bättre effektivitet och lönsamhet för att det ska bli långsiktigt hållbart."
Det finns ett flertal investeringsområden som lockar utifrån vad som är viktigt för medlemmarna. Lönsamheten är en stor fråga i branschen och påverkas mycket av klimatomställningen genom bland annat ostadigare väder, med perioder av längre torka men även mer regn på vissa ställen.
"Bevattning kan vara ett område som är superintressant att titta på. Både genom att ta vara på regn men även att bli mer effektiv genom precisionsbevattning."
Fler områden som är intressanta inkluderar grön energi, biologisk mångfald och digitala verktyg – både för att skapa ett effektivare jordbruk med till exempel precisionsodling – men även för att stötta kring regler och administration som tar mycket tid för medlemmarna.
Camping och gödsel
Idag sker arbetet med att hitta intressanta bolag till viss del genom kalla samtal från bolag eller tips från nätverken, men tanken är att jobba mer tesdrivet. En stor fördel med 120 000 medlemmar i ryggen är att det även går att få experthjälp från verkligheten när potentiella investeringar ska valideras.
"Jag tycker att det är så bra att ha den kompetensen hos oss. Säg att man träffar ett bolag inom mjölk som man själv inte har specialistkunskap kring, då kan man ta hjälp av vår organisation för att se om det kan vara något för våra medlemmar."
I portföljen finns idag ett antal bolag som kan skapa värde för medlemmarna. Till exempel Acamp som är en plattform där lantbrukare kan hyra ut sin mark för turism och som får spridning genom LRFs plattformar. Ett annat exempel är NitroCapt som producerar kvävegödsel utan koldioxidutsläpp.
"Det är framförallt energibesparingen jämfört med de konventionella teknikerna som är superintressant och det är ju något som skulle kunna ge jättestor impact för våra medlemmar", säger Johanna Rahm Juhlin.
Det är något som skulle kunna ge jättestor impact för våra medlemma
Vill göra ett flertal investeringar
LRF Ventures investerar ofta i tidiga skeden, men vill se bevis på att affärsmodellen fungerar. För tekniktunga bolag utan intäkter kan ett bevis på tekniken, som ett kontrakt med en samarbetspartner eller patent, vara tillräckligt. I andra fall, där det är kortare till marknad, kan det handla om att bolaget redan har intäkter eller att de har en bra lönsamhet för sin produkt.
"Man kanske inte behöver vara där idag, men vi vill se att det långsiktigt kommer att gå ihop. Den ekonomiska gångbarheten är ju väldigt viktig för att bolagen ska kunna prestera på sikt”, säger Johanna Rahm Juhlin.
"Många bolag som vi investerar i har vi haft en dialog med under en längre tid. Det är ett bra sätt att lära känna bolagen och teamen på, bland annat för att se att incitamenten hos grundaren och teamet speglar det vi vill uppnå med våra investeringar", säger Johanna Rahm Juhlin.
Den genomsnittliga initiala investeringen ligger typiskt på mellan 3-7 miljoner kronor och de investerar gärna tillsammans med andra etablerade investerare. Tack vare att de inte är en fond, utan gör investeringar direkt mot balansräkningen, kan de enligt Johanna Rahm Juhlin vara mer flexibla kring exit-strategier och investeringsmetoder.
"Hittar vi ett bolag vi gillar har vi stora möjligheter att investera. Vi vill vara framåtlutade nu och göra flera investeringar både i närtid och inom de kommande åren."
Fortsätt läsa – kom in i loopen!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Fortsätt läsa – kom in i loopen!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups