STOR GENOMGÅNG

BOOOM! 50 impactbolag som vuxit mest – siffror, nischer och oväntade vinnaren

Några av personerna bakom de 50 bolagen på listan. Foto: pressbilder. Grafik: Diana Demin, Impact Loop.

Vilka impact-bolag växer mest? Impact Loop har gått igenom över 1 000 bolag inom den gröna omställningen för att hitta de som vuxit mest det senaste året. I vår genomgång kan du läsa om:<br><br> → De 50 bolag som ökat sina intäkter mest<br> → Vilka bolag som sticker ut extra<br> → Vad deras affärsidé och nisch är<br>

Reporter

I tider då många tvivlar på såväl energiomställningen som impactbranschens generella framfart, kan det vara skönt att påminna oss om att vi verkar i en sektor med gigantiska affärsmöjligheter. 

Utifrån vår databas med över 1 200 impactbolag har vi plockat ut några av de företag som växte mest mellan 2022 och 2023. I diagrammet har vi den här gången enbart tittat på faktisk nettoomsättning, alltså vilka som lyckats öka sina intäkter på ett imponerande sätt. 

Innebär detta att dessa 50 bolag är “vinnare” eller går fantastiskt bra? Inte nödvändigtvis. Bakom omsättningsökningarna finns ofta boostande kapitalrundor − och stundtals illavarslande förluster på sista raden. Men omsättningsökningen indikerar ändå en viktig framåtrörelse. Det finns uppenbarligen en marknad. 

Finns det då någon röd tråd genom listan?

Ettan Sunpine är en avvikare som ökat nettoomsättningen med hela 900 miljoner kronor – från drygt 3 till knappt 4 miljarder kronor. Att bolaget är delägt av Preem kan sticka i ögonen, men Piteåbolagets råtalldiesel tillverkas av restprodukter från skog- och massaindustrin, vilket ger 90 procent lägre koldioxidutsläpp jämfört med vanlig diesel. Vi får anta att man följer debatten om reduktionsplikten med stort intresse. 

Även tvåan Scandbio arbetar med restströmmar. Deras energipellets säljs till såväl villaägare som processindustri. 

Överlag handlar listan föga förvånande en hel del om de starkast framväxande impactbranscherna under de senaste åren − nämligen energi och elektrifiering. Holtab levererar lösningar till kraftbolag, Carla säljer begagnade e-bilar, Zaptec bygger laddning, 1KOMMA5 fixar grön energi till villaägare medan Stella Futura erbjuder batterisystem till industri och kommersiella fastigheter. 

Med en mättad marknad och fortsatt trög ekonomi, återstår bara frågan: klarar de här bolagen att upprätthålla tillväxten under 2024? Och hur länge orkar investerarna vänta innan de börjar kräva svarta siffror på sista raden?

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.