Northvolt får EU-stöd för återvinning av batterier: "Vi är förstås tacksamma"
Northvolt är ett av 85 bolag som valts ut att få stöd från EU:s innovationsfond, kan Impact Loop berätta. Stödet kommer i en kritisk tid för bolaget som under året brottats med finansieringen.<br><br> "Northvolt har bara fått 1 procent av finansieringen i Sverige från offentligt stöd, medan sådant stöd är vanligt till battericellproduktion i resten av Europa och världen", säger Northvolts nytillträdda presschef Erik Zsiga till Impact Loop.
Att Northvolt går igenom en tuff tid lär få ha missat. Efter tidigare misslyckade försök att säkra 15 miljarder kronor genom en nyemission söker företaget nya finansieringskällor och överväger partnerskap för att skala sin verksamhet. I veckan har det rapporterats om att en lösning är nära.
”Långsiktigt så behöver vi lösa en kapitalisering här under kommande året på lite drygt 10 miljarder”, sa Northvolts vd Peter Carlsson till Di i onsdags.
Nu kan Impact Loop berätta att bolaget kommer att få in nya offentliga pengar. Det handlar om ett stöd från EU-kommissionen, som har valt ut 85 innovativa projekt som ska få dela på 4,8 miljarder euro, motsvarande 55 miljarder kronor, i stöd från deras innovationsfond.
Ett av bolagen som valts ut är alltså Northvolt, genom dotterbolaget Northvolt Revolt, med sitt återvinningsprojekt Northcycle, som i handlingar från EU-kommissionen omnämns som “NorthCYCLE - Industrializing a green process for battery raw material recycling”.
Locket på om summan
Nästa steg är nu ett avtal som ska tecknas med EU:s klimat- och infrastrukturmyndighet CINEA, något som kommer att ske under det första kvartalet 2025. Men när vi försöker ta reda på hur stor del av miljardkakan som kommer tillfalla Northvolt tar det stopp.
“Finansieringen som Northvolt får kommer att offentliggöras först i vår, när avtalet är påskrivet”, säger Ana Crespo Parrondo, presschef på EU-kommisionen till Impact Loop.
När vi når Northvolts nytillträdda presschef Erik Zsiga utvecklar han vad stödet ska användas till.
“Stödet i det här fallet ska användas för att industrialisera en grön process inom återanvändning av batteriråmaterial. Hur mycket det rör sig om vill vi i nuläget inte kommentera”, skriver han till Impact Loop.
Han skriver vidare:
"Vi är förstås tacksamma för hjälp från offentliga institutioner, både finansiellt stöd som detta från EU:s innovationsfond, och det moraliska stöd som vi får från svensk politik. Northvolt har bara fått 1 procent av finansieringen i Sverige från offentligt stöd, medan sådant stöd är vanligt till battericellproduktion i resten av Europa och världen."
Fokus på gröna projekt
Totalt sökte 337 projekt stöd från fonden, varav 283 kvalificerade sig för utvärdering. De 85 utvalda projekten finns i 18 länder och täcker flera sektorer – från energiintensiv industri och förnybar energi till energilagring och koldioxidhantering.
Enligt EU-kommissionen förväntas projekten som valts ut bidra till att minska utsläppen med omkring 476 miljoner ton koldioxid under sina första tio års drift. De ska vara i drift innan 2030.
Fortsätt läsa – kom in i loopen!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Fortsätt läsa – kom in i loopen!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups