IMPACT LOOP INDEX

STOR KARTLÄGGNING: Från Blocket till Hygglo – så går 35 cirkulära bolag

Några av entreprenörerna bakom bolagen i vår genomgång. Foto: pressbilder och grafik av Diana Demin, Impact Loop.

När Impact Loop kartlägger den cirkulära nischen inom impact ryms allt från begagnat-handlare som Sellpy till uthyrningsaktörer som Rekomo. I boksluten kan vi se att flera bolag har stött på motgångar – men att det också finns vinnare.<br><br> Här går vi igenom: <br><br>→ 35 impact-bolag som jobbar med en cirkulär affärsmodell<br> → Så går det för dem – bolag för bolag <br> → Investeraren om utmaningarna: "Måste se enorm skalbarhet"

Reporter och redaktör

Det är ett relativt spretigt gäng som ryms inom kategorin cirkulära bolag, och definitionen kring vad som också är ett cirkulärt bolag varierar beroende på vem man frågar.

I vår genomgång har vi tagit med allt från plattformar för begagnade kläder och IT, möbler-som-service-bolag, delnings- och reparationstjänster – och så ett och annat bolag som rör sig i ekosystemet och möjliggör en cirkulär ekonomi.

Hur går det då för dem?

När boksluten för 2023 nu blir offentliga kan vi konstatera att branschen trummar på och växer. Totalt sett växte de 35 bolag vi tittat på med 13 procent under 2023.

Mycket är dock drivet av de stora second hand-marknadsplatserna Sellpy, Blocket och Tradera. Samtidigt visar de ett lägre rörelseresultat. För Traderas del beror det på investeringar som gjorts i produktutveckling, har bolagets vd Stefan Öberg tidigare berättat för Impact Loop.

Företag som Inrego och Refurbly, som säljer begagnad teknik som telefoner och datorer, visar också stark tillväxt. Foxway, däremot, som verkar inom samma nisch, gick i motsatt riktning med både minskad nettoomsättning och resultat.

Framåt för möbeluthyrarna – svårt för delningsbolagen

Möbler-som-tjänst företagen Nornorm, Rekomo och Beleco (Refurnish the World), som bland annat hyr ut kontorsmöbler, går också de framåt under 2023. Där är dock Nornorm det enda av de tre bolagen som än så länge är lönsamt.

Samtidigt har flera av de mindre, nystartade bolagen haft utmaningar – särskilt de som verkar inom delningsekonomin. Några bolag som tyvärr gått i konkurs under 2023 eller 2024 är förpackningsbolaget &Repeat, som ansökte om konkurs i början av juli i år, efter att ha tagit in 17 miljoner kronor i början av året. Även Parently (uthyrning av barnkläder), Gemme Sverige (uthyrning av kläder), Hyber (försäljning och uthyrning av begagnade kläder) och Heapsters (bildelningsplattform) fick kasta in handduken under året.

Utmaningen blir då att det inte är många som är villiga att betala för något som är cirkulärt

Impact Loop har tidigare skrivit om utmaningarna med just dessa affärsmodeller. När vi intervjuade Tor Espen Steinvik, som grundat konkursade &Repeat, sa han att den största utmaningen ofta är behovet av att bygga helt nya värdekedjor:

"När volymen är låg, vilket den ofta är i affärsmodeller som kräver en beteende- eller systemförändring, blir enhetskostnaderna mycket höga jämfört med kostnaderna i den linjära värdekedjan. Utmaningen blir då att det inte är många som är villiga att betala för något som är cirkulärt, när kostnaden för att köpa nytt är så mycket lägre."

Här är hela vår genomgång av 35 impact-bolag. Om du läser i mobilen – scrolla till höger för att se alla siffror.

Artikeln fortsätter under tabellen!

Investeraren: "Priset avgörande"

Linus Dahg på riskkapitalbolaget Inventure som bland annat investerat i Swappie, Omocom och Yeply, men som kollat på över 50 andra cirkulära bolag, tror att samhället alltmer behöver ställa om mot en cirkulär ekonomi.

"Vi som investerare måste tänka mycket kring hur utbud och efterfrågan ser ut inom olika vertikaler och om det krävs stora skillnader i beteendeförändring för att bolagen ska bli stora", säger han till Impact Loop och fortsätter:

"Den enkla analysen är att det är lättast där ett grundbeteende inte behöver förändras snabbt och där cirkularitet är en positiv effekt – men inte den enda anledningen till att en kund köper exempelvis en begagnad mobil. Priset kommer att vara avgörande, inte bara att det är bra för miljön."

Linus Dahg verkar dock inte avskräckas av att vissa av bolagen haft det tufft:

"Vi gillar cirkulära modeller och kommer fortsatt leta efter det. Men ribban är hög då vi måste se enorm skalbarhet och även hur man kan skala internationellt relativt snabbt."

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.