Northvolts kris

Harald Mix: "Ingen har sagt att det skulle vara enkelt"

Harald Mix, grundare av Vargas. Foto: Jack Mikrut/TT.

Northvolt producerar battericeller med högsta prestanda, har utvecklat hundratals patent och skapat tusentals högkvalificerade jobb – därför är svartmålningen av industriprojekten i norr märklig. Det skriver Northvolts investerare Harald Mix i ett debattinlägg som svarar på den senaste tidens kritik mot bolaget.

Chefredaktör

I en debattartikel som publicerades i Dagens Industri på tisdagskvällen skriver Harald Mix att Sverige har ett fantastiskt utgångsläge för att bli ledande inom den gröna omställningen.

Han lyfter fram Northvolt och Stegra som exempel på svenska företag som redan etablerat ett försprång. Trots utmaningar ligger Northvolt minst två år före andra europeiska batterisatsningar, skriver han i Di.

Han hänvisar också till den omtalade rapport om Europas konkurrenskraft som Mario Draghi, tidigare ordförande för Europeiska centralbanken och Italiens premiärminister, släppte i september. Han skriver där att inget europeiskt företag med ett börsvärde om 100 miljarder euro startats de senaste femtio åren, medan sex amerikanska företag med en värdering på över 1.000 miljarder euro skapats under samma period.

"Är Sverige för litet för satsningar som Northvolt och Stegra? Eller behöver Sverige och Europa i själva verket fler djärva satsningar?", skriver Harald Mix och fortsätter:

"Jag är personligen övertygad om att satsningarna är rätt, och att de kommer att bidra till att påskynda omställningen. Dock måste man vara ödmjuk inför uppgiften. Ingen har sagt att det skulle vara enkelt. Att bygga upp den här typen av verksamhet är komplext, teknologiskt och operationellt."

Att bygga upp den här typen av verksamhet är komplext

"Märklig svartmålning"

Harald Mix påpekar också att Northvolt producerar battericeller med högsta prestanda, har utvecklat hundratals patent och skapat tusentals högkvalificerade jobb. Därför är också vad han kallar för "svartmålning" av industriprojekten i norr märklig, skriver han.

Mix påpekar att Northvolt och Stegra har fått betydligt mindre statligt stöd än sina europeiska konkurrenter. "Till skillnad från Northvolt, som hittills har erhållit mindre än 1 procent i direkt stöd från svenska staten, har andra europeiska batteriprojekt erhållit mer än 20 miljarder kronor i statsstöd från Frankrike, Spanien och Italien", skriver han.

"Utan ett starkt engagemang från både näringslivet och politiken – för innovation, entreprenörskap och strategiska investeringar – riskerar vi att tappa vår globala konkurrenskraft och grunden för Europas och Sveriges långsiktiga välstånd", avslutar han debattartikeln i Di.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.