IMPACT LOOP INDEX

GENOMGÅNG: Så går det för solenergibolagen – framtiden, hoten och otippade vinnaren

Sam Manaberi (Trine), Mikko Wedin (Photomic), Anna Werner (Svensk Solenergi), Andreas Brännström (Better Energy), William Bergmark (Hemsol) och Patrik Hahne (Soltech). Foto: pressbilder. Grafik: Impact Loop.

Impact Loop fortsätter att göra nedslag i olika impact-nischer och nu har turen kommit till bolagen som gör affär av solenergi. Efter att ha djupdykt i årsredovisningarna för 18 olika solenergibolag kan vi visa:<br><br> → Vilka bolag som har vuxit mest<br> → Vad dessa bolag gjort som varit framgångsrikt<br> → Oväntade vinnaren<br><br> "Solenergibranschen håller på att sätta sig nu med ett mindre antal större och seriösare aktörer. Framtiden är ljus", säger Mikko Wedin, grundare av Photonic.

Redaktör och reporter

Solceller på taken är i dag någonting som ingen höjer på ögonbrynen åt. Marknaden har växt ordentligt under det senaste decenniet och bolagen inom segmentet spänner sig över många olika delar: Leverantörer, utvecklare, techbolag och installatörer.

Nu sker en kapplöpning hos de större spelarna att äga hela kedjan. "Solar-as-a-service" är det nya svarta där kunden får en helhetslösning som innefattar allt man behöver för att värma upp huset och ladda bilen.

Bland jättarna finns Soltech, ett svenskt börsnoterat bolag som växt till en koncern med hjälp av förvärv. 2023 omsatte bolaget nästan 3 miljarder kronor, vilket är en ökning med nästan en miljard jämfört med året innan.

En annan stor spelare är tyskägda 1komma5, som har solceller som en del i sitt erbjudande mot privatkunder. De erbjuder även batterilösningar och tittar nu på att ta sig in på värmepumpsmarknaden, vilket Impact Loop nyligen kunde avslöja.

Svea Solar är en annan aktör som har vuxit rejält, från 2,1 till 2,7 miljarder kronor 2023.

"Vi har tittat på marknaden och ser en stor möjlighet att lösa hela kundernas elbehov med ‘energy-as-a-service’. Det är en jätteresa att göra i Europa, men om vi ska vinna krävs fokus", sa grundaren Erik Martinson till Impact Loop i maj.

Tillväxt och konkurser

Hur går det då för de lite mindre bolagen som verkar inom solenergi? Ett bolag som sticker ut på installationssidan är Photomic i Åkersberga, som projekterar, installerar och driftsätter helhetslösningar inom solenergi.

Sedan de drog igång för sex år sedan har de växt organiskt och på senare år har det tagit fart. Från 2021 till 2023 har de växt från 3,5 till nästan 44 miljoner kronor i nettoomsättning.

"Allt handlar om att gasa i rätt läge, vilket vi gjort. I år har det dock varit en sämre orderingång men vi kämpar för att bibehålla nivån från ifjol och som det ser ut för tredje kvartalet så ökar vi stort. Vi ser även en del konkurser bland de oseriösa aktörerna som bland annat prisdumpat och gett branschen ett dåligt rykte”, säger Mikko Wedin, grundare och vd för Photonic till Impact Loop.

Vad är nyckeln för er?

"Just nu är det som sagt sämre men det handlar om ekonomin i stort och vi ser en ljusning. I grunden tror jag att det är viktigt att vara smart och flexibel. I vårt fall handlar det om att vi insåg att marknaden mot privatpersoner backar under lågkonjunkturen. Då har vi vinklat om mot större industriella projekt, solhybridanläggningar och solparker".

Något nytt Svea Solar siktar inte Photonic mot att bli i dagsläget – även om de planerar att fortsätta växa.

"Jag tror att 100 miljoner i omsättning är dit man kan nå som småföretagare utan att ändra strukturen i bolaget. Solenergibranschen håller på att sätta sig nu med ett mindre antal större och seriösare aktörer. Framtiden är ljus även på grund av sådant som EU-regler för nybyggen och solcellskrav på byggnader i svenska regioner och kommuner."

Då har vi vinklat om mot större industriella projekt

Uppåt för solenergi-plattformen

I en annan ända av solenergibranschen hittar vi Trine, vars affärsidé gör det möjligt för privatpersoner att investera i solenergilån. Bolaget vänder nu åter uppåt efter att ha backat i omsättning i ett par år och satsar bland annat på den indiska marknaden.

"Vår ambition är att fortsätta ta den jättekomplexiteten som är solenergi i det globala perspektivet, göra det superenkelt för alla och dra ner barriärerna", sa bolaget vd Sam Manaberi i en tidigare intervju med Impact Loop.

Installationerna peakade 2022

Anna Werner, vd på branschorganisationen Svensk Solenergi som samlar 380 medlemsföretag inom sol, bekräftar att det går både upp och ner för branschen.

Målar man med det breda penseldraget så går det att säga att det är tuffa tider. Särskilt för de som branschinternt kallas för "residential", det vill säga bolagen som riktar in sig på privatkunder och deras bostäder. Tittar man på de större bolagen som ofta riktar in sig på större industriella byggnader eller solparker så ser det bättre ut.

"Den här branschen peakade i september 2022, kan man säga. Sedan har det gått nedåt i antalet installationer, även om vi ser en liten ökning nu i början av innevarande år. Det hänger ihop med ränteläget och samhällsekonomin i stort", säger Anna Werner.

Ett segment går dock fortsatt starkt:

"Konsultbolagen fortsätter gå bra, kunskap behövs alltid."

Svårt för Sverige att konkurrera

Tittar på tillverkningssidan, de som gör själva solcellerna, står Kina fortfarande för den största delen av marknaden. Det är helt enkelt fortsatt mycket billigare att importera där ifrån. När det gäller forskning och utveckling är det också svårt för Sverige och Europa att konkurrera.

"Titta på Huawei, de lägger astronomiska belopp på forskning som de tar av sin vinst. Då är det svårt för små svenska startups att hålla jämna steg", säger Anna Werner.

Ur branschens perspektiv finns en annan tydlig oro: den politiska satsningen på kärnkraft. I dag är det endast solcellsinstallationer på privata bostäder som är skattebefriade. Samtidigt finns det hopp ur ett globalt perspektiv.

"Det investeras en miljard dollar dagligen i forskning och utveckling av solenergi i världen. Det har aldrig varit en sådan ansamling, så det finns i grunden stora förhoppningar", säger Anna Werner.

Här är Impact Loops lista över 18 solenergibolag. Läser du i mobilen så kan du scrolla till höger för att se hela diagrammet.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.